Zurek: Lengyel burgonyaleves

Category
  • 150 g szalonna
  • 1 nagy fej hagyma  
  • 1 kg burgonya  
  • ½ szál parasztkolbász  
  • ½ kg füstölt borda  
  • 3 gerezd fokhagyma  
  • majoranna
  •  1 ek Topáz Almaecet  
  • 2 dl tejföl  
  • 1 ek tönkölyliszt  
  • só, bors
1

A szalonnát kockára vágjuk kisütjük a zsírját, és megpirítjuk rajta az apróra vágott hagymát. Felöntjük vizzel és füstöltlével, beledobjuk a kis kockákra vágott burgonyát, és addig főzzük, amíg félig megfő a burgonya.
Ekkor hozzáadjuk a karikára szelt kolbászt, a füstölt húst, a fűszereket, az Érlelt almaecetet, és készre főzzük. Végül a tejföllel és liszttel behabarjuk.
Igazi laktató egytálétel, szívet, lelket, testet melengető.

Zöld tojásleves

Category
  • 2 qts póréhagyma
  • 2 ek liszt  
  • 1 tk szárított tárkony  
  • só, bors  
  • 1 ek olaj  
  • 5 qts tojás  
  • 13 tk borecet
  • ízlés szerint pirított kenyérkocka, tejföl, friss petrezselyem
1

A hagymát apróra vágom és kevés olajon megpirítom.
A fazekat lehúzom a tűzről és a hagymára szórom a lisztet, majd a fűszereket és gyors mozdulatokkal elkeverem, majd felöntöm kb. 2 liter vízzel és visszateszem forralni.
Amikor a lé felforrt, hozzáteszem a tokaji borecetet, majd egyenként beleengedem a tojásokat, vigyázva, hogy ne keveredjenek szét. A levest még kb. 10 percig főzöm, ezalatt a tojások is megfőnek.

A leves magában is nagyon jó, de lehet bele tenni pirított kenyérkockát, néhány evőkanál tejfölt és a tetejére szórni némi aprított petrezselymet.

Spárgakrémleves

Category
  • 4550 dkg tisztított spárgavég
  • 1 l alaplé  
  • 35 qts újhagyma (mérettől függően)  
  • 2 ek olívaolaj  
  • bors  
  • 1 csapott mokkáskanál cukor  
  • 1 tk borecet  
  • 2 qts keménytojás  
  • ½ csokor petrezselyemzöld  
  • 23 szem pirított dió
1

Nagyobb tepsibe rakjuk a spárgadarabokat és az újhagymát. Meglocsoljuk olívaolajjal, megsózzuk, megborsozzuk, összerázzuk, és 35-40 perc alatt 180-200 fokos sütőben megsütjük. Közben néhányszor megrázzuk a tepsit, hogy mindenhol egyformán süljenek a zöldségek. Amikor kész, langyosra hűtjük.

Turmixgépbe öntünk fél liter langyos húslevest, hozzáadjuk a sült zöldségeket, alaposan összeturmixoljuk. Lábosba öntjük, hozzátesszük a maradék húslevest, a cukrot, a borecetet, és felforraljuk. Szűrőn átpasszírozzuk.

Petrezselymes-diós tojással tálaljuk, amelyhez a főtt tojásokat villával összetörjük, hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet és diót; sóval és borssal ízesítjük.

Tárkonyos gombaleves borecettel

Category
  • 50 dkg csiperke gomba
  • 1 nagy fej vöröshagyma  
  • 2 ek borecet  
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 késhegyni őrölt feketebors  
  • 23 szem zöldbors  
  • 1 csipet tárkony  
  • 1 kis doboz tejföl  
  • 1 ek liszt (habaráshoz)  
  • 1 ek olaj a hagyma dinszteléséhez
1

Az apóra vágott hagymát forró olajon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a szeletekre vágott gombát, sózzuk-borsozzuk, fedő alatt pároljuk. Ha már levet eresztett a gomba, akkor engedjük fel kb. fél liter ételízesítős vízzel (vagy a levesalappal).
Forrás után habarjuk be; ehhez a tejfölt keverjük össze a tárkonnyal és a liszttel, majd óvatosan keverjük a leveshez. Ha nem akarjuk, hogy csomós legyen és nincs nagy rutinunk a csomómentes keverésben, akkor mielőtt a teljes levesbe tennénk, adjunk a tejfölös keverékhez egy-két evőkanál forró levest, keverjük simára és úgy adjuk az egész leveshez.
Forraljuk még egyszer fel, és ha levettük a tűzről, adjuk hozzá a tárkonyos borecetet. Ha krémlevest szeretnénk, akkor a megdinsztelt gombaszeletekből vegyünk ki néhányat, tegyük félre. A tejfölös műveletig készítsük a levest, majd ezt követően botmixerrel turmixoljuk simára és a végén, a borecettel együtt keverjük hozzá a gombaszeleteket.
Tetejére ízlés szerint szórhatunk friss petrezselymet.