A
szalonnát kockára vágjuk kisütjük a zsírját, és megpirítjuk rajta az
apróra vágott hagymát. Felöntjük vizzel és füstöltlével, beledobjuk a
kis kockákra vágott burgonyát, és addig főzzük, amíg félig megfő a
burgonya.
Ekkor hozzáadjuk a karikára szelt kolbászt, a füstölt húst, a
fűszereket, az Érlelt almaecetet, és készre főzzük. Végül a tejföllel és
liszttel behabarjuk.
Igazi laktató egytálétel, szívet, lelket, testet melengető.
A hagymát apróra vágom és kevés olajon megpirítom.
A fazekat lehúzom a tűzről és a hagymára szórom a lisztet, majd a
fűszereket és gyors mozdulatokkal elkeverem, majd felöntöm kb. 2 liter
vízzel és visszateszem forralni.
Amikor a lé felforrt, hozzáteszem a tokaji borecetet, majd egyenként
beleengedem a tojásokat, vigyázva, hogy ne keveredjenek szét. A levest
még kb. 10 percig főzöm, ezalatt a tojások is megfőnek.
A leves magában is nagyon jó, de lehet bele tenni pirított
kenyérkockát, néhány evőkanál tejfölt és a tetejére szórni némi aprított
petrezselymet.
Nagyobb tepsibe rakjuk a spárgadarabokat és az újhagymát. Meglocsoljuk olívaolajjal, megsózzuk, megborsozzuk, összerázzuk, és 35-40 perc alatt 180-200 fokos sütőben megsütjük. Közben néhányszor megrázzuk a tepsit, hogy mindenhol egyformán süljenek a zöldségek. Amikor kész, langyosra hűtjük.
Turmixgépbe öntünk fél liter langyos húslevest, hozzáadjuk a sült zöldségeket, alaposan összeturmixoljuk. Lábosba öntjük, hozzátesszük a maradék húslevest, a cukrot, a borecetet, és felforraljuk. Szűrőn átpasszírozzuk.
Petrezselymes-diós tojással tálaljuk, amelyhez a főtt tojásokat
villával összetörjük, hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet és
diót; sóval és borssal ízesítjük.
Az
apóra vágott hagymát forró olajon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a
szeletekre vágott gombát, sózzuk-borsozzuk, fedő alatt pároljuk. Ha már
levet eresztett a gomba, akkor engedjük fel kb. fél liter ételízesítős
vízzel (vagy a levesalappal).
Forrás után habarjuk be; ehhez a tejfölt keverjük össze a tárkonnyal és a
liszttel, majd óvatosan keverjük a leveshez. Ha nem akarjuk, hogy
csomós legyen és nincs nagy rutinunk a csomómentes keverésben, akkor
mielőtt a teljes levesbe tennénk, adjunk a tejfölös keverékhez egy-két
evőkanál forró levest, keverjük simára és úgy adjuk az egész leveshez.
Forraljuk még egyszer fel, és ha levettük a tűzről, adjuk hozzá a
tárkonyos borecetet. Ha krémlevest szeretnénk, akkor a megdinsztelt
gombaszeletekből vegyünk ki néhányat, tegyük félre. A tejfölös műveletig
készítsük a levest, majd ezt követően botmixerrel turmixoljuk simára és
a végén, a borecettel együtt keverjük hozzá a gombaszeleteket.
Tetejére ízlés szerint szórhatunk friss petrezselymet.