Forró csoki, körte-levendula balzsamecettel

Category
  • 250 g keserű étcsokoládé (minimum 70 százalékos)
  • 350 ml tejszín (35 százalékos)
  • 550 ml tej (legalább 2,8 százalékos)
  • 2 tbsp méz
  • 2 tbsp Körte-levendula balzsamecet
  • 1 nagy csipet só
1

A csokoládét vízgőz fölé tartjuk, és épp csak addig melegítjük, míg felolvad. Közben párhuzamosan felmelegítjük a tejszínt a mézzel a körte-levendula balzsamecettel és a csipet sóval. Nem kell felforralni, elég mikor látjuk, hogy elkezd gőzölögni. Ha forró a tejszín és a csokoládé is felolvadt, elkészítjük a csokoládé ganas-t: Vékony sugárban csurgatjuk a csokoládéhoz a tejszínt, közben egy fakanállal vagy szilikonvégű spatulával folyamatosan, intenzíven kevergetjük a csokoládé közepét és emulgáljuk a tejszínt, mintha csak majonézt készítenénk tojásból és olajból.

Ha hozzácsurgattuk az összes tejszínt, fényes, sima, kellően sűrű csokoládékrémet kapunk. Ezt a csokoládéalapot elosztjuk a forró csészékbe vagy latte poharakba és félretehetjük, amíg elkészítjük a tejhabot. Vagy felgőzöljük kávéfőző segítségével, vagy edényben melegítjük fel, ekkor kézi habosítóval felhabosítjuk.

Óvatosan telitöltjük a poharakat a forró habos tejjel. Azonnal fogyasztjuk, de előtte alaposan felkavarjuk.

Hűsítő balzsamecetes limonádé

Category
  • 1 l szóda
  • 1 adag zúzott jég
  • 6 tbsp Gyümölcsös balzsamecet (Málna, Sárgabarack-bodza, Meggy-menta stb)
  • 1 qt lime
  • 1 csokor menta
  • 1 csokor citromfű
1

Egy limonádés kancsóban keverjük össze a hozzávalókat, dobjunk hozzá néhány levél mentát és citromfüvet.
A limot karikázzuk fel és szintén adjuk hozzá az üdítőhöz.
Gyerekeknek egy kis mézzel édesíthetjük.